Kaszki stanowią jeden z pierwszych pokarmów o bardziej stałej konsystencji, jaki podaje się jeszcze przed skończeniem przez dziecko pierwszego roku życia. Ich ogromną zaletą jest ich różnorodność oraz to, że mogą poszerzać u dziecka arsenał nowych smaków. Wręcz zalecane jest, aby do około pół roku życia malucha wprowadzić do jego diety gluten, co może zostać przeprowadzone właśnie poprzez zaproponowanie mu odpowiedniej kaszki. Jeszcze jedną zaletą tych produktów jest to, że można do nich serwować różne dodatki, a całe danie dla malucha jest sycące- zazwyczaj dużo bardziej od porcji mleka. 

Kaszki, które są zdrowe 

Oczywiście, aby kaszka faktycznie była zdrowym i wartościowym pokarmem- trzeba sprawdzić jej skład. Najlepiej, aby nie zawierała ona dodatkowych substancji słodzących czy samego sztucznego aromatu owoców, które tak ładnie są nadrukowane na opakowanie produktu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wybór kaszek, które nie są smakowe, a następnie samodzielne dodawanie owoców lub innych produktów. Wśród dostępnych na rynku kaszek znajdziemy między innymi:

– Kaszki oraz kleiki ryżowe- idealne jako pierwsza kaszka na start. 

– Kaszki oraz kleiki kukurydziane.

– Kaszki gryczane. 

– Kaszki jęczmienne. 

– Kaszki wielozbożowe będące mieszanką różnego rodzaju zbóż. 

Standardowo, kaszki można zakupić w wersji mlecznej (posiadają już wmieszane mleko modyfikowane) oraz bezmlecznej, gdzie samodzielnie dodaje się wcześniej przygotowane mleko modyfikowane, które maluch pije. Kaszki bezmleczne są w szczególności polecane dla dzieci z różnymi alergiami pokarmowymi, które piją specjalne mleko modyfikowane. 

Co dodawać do kaszek? 

Takich dodatków może być wiele, doskonałym rozwiązaniem są owoce, np. w formie zblendowanej. Może to być też rozgnieciony banan lub też pokruszony herbatnik. Najlepiej zacząć jednak od podawania maluchowi kaszki bez dodatków tak, aby mógł on najpierw przyzwyczaić się i poczuć sam smak kaszki. Będzie też znacznie łatwiej przekonać go do nowego pokarmu w diecie, w którym wyczuwa on smak mleka.